{{ cartIndex + 1 }}

{{ getLabelForAddress(cart.settlementResponse) }}

Ehhez a címhez rendelődik amit a kosárba tesz

Összesen: ({{ cartIndex + 1 }}. címre):

Kedvezményes havi díj

{{ cart.shoppingCartDTO.monthlyFee | price }} Ft / hó

Átvételkor fizetendő:

{{ cart.shoppingCartDTO.fullPrice | price }} Ft

Publikus IP cím vagy privát?

Neked melyikre van szükséged?

NATolás albanner

Amennyiben a privát IP cím miatt bármilyen problémát tapasztalsz, ügyfélkapu rendszerünkön keresztül az "Szolgáltatások/Internet" menüpont alatt díjmentesen választhatod a publikus IP cím kiosztását.


Az IP cím egy egyedi hálózati azonosító, amelyet az internet protokoll segítségével kommunikáló számítógépek egymás azonosítására használnak. Minden, az internetre kapcsolt számítógép rendelkezik IP-címmel.

A publikus címek az internet felől elérhetők. Az IP címzés rendszerét az internet hőskorában tervezték meg. A publikusan kiosztható IP címeket sajnos mára elfogyasztottuk, a szolgáltatóknak új tartomány igénylésére már nincs lehetőségük. Az új generációs IPv6 címek bevezetése nyújt végleges megoldást a jövőben erre a problémára, azonban ez világszerte nagyon lassan halad; a teljes átállás évekig eltarthat még. Az átmeneti időszak áthidalására jött létre egy Carrier-Grade NAT (röviden CGN) nevű technológia, tipikusan az internet szolgáltatók számára.

A NAT-os csomagoknál az előfizetők a 100.64.0.0/10 "IPv4 shared address space" -ből kapnak IP címet.

A megoldás lényege, hogy akiknek nem fontos a publikus IP cím, számukra privát IP címet osztanak ki a szolgáltatók. A privát IP cím ugyanazokat a címzési szabályokat használja, mint a publikus, azzal a különbséggel, hogy amikor kilép az adatcsomag a nyílt internetre, egy folyamat gondoskodik róla, hogy ellássa azt egy publikus azonosítóval (NAT = Network Address Translation = Hálózati Cím Fordítás). Így a válaszok vissza tudnak érkezni erre a publikus címre, majd a cím visszafordításával visszajut a kérést kezdeményező gépre. Ha routert használsz otthonodban az internet kapcsolat megosztására, ugyanez a folyamat zajlik le a routerre csatlakoztatott számítógépek kommunikációja során is.

Amennyiben fix publikus IP szolgáltatást veszel igénybe tőlünk, abban az esetben arra a csomagra vonatkozóan ez a változás nem érint.


Szükséged van-e publikus IP címre, vagy elegendő a privát IP cím számodra?

Biztosan megfelel a privát IP cím, ha:

 • Az interneten weboldalakat olvasol, információt keresel, e-maileket küldesz, fogadsz,
 • Online videókat, filmeket nézel, online hallgatsz zenét,
 • Banki alkalmazásokat, tőzsdei, pénzügyi szolgáltatásokat használsz,
 • Kormányzati oldalak, NAV szolgáltatásait veszed igénybe,
 • Alkalmazásaidat automatikusan frissíted az alkalmazásfejlesztők weboldaláról,
 • Közösségi médiát (Facebook, Twitter, stb.) használsz,
 • Internetes üzenő programokkal kommunikálsz (Skype, Viber, Hangouts, stb.).

Ebben az esetben nincs további teendőd a változást illetően.

Biztosan publikus IP címre van szükséged, ha:

 • Saját modemedre csatlakoztatva üzemeltetsz valamilyen web-, játék-, fájl-szervert,
 • Olyan kamerarendszered vagy riasztód van, amit az internet felől közvetlenül szeretnél elérni (Az újabb, úgynevezett felhő alapú rendszerek nem igénylik a publikus címet.),
 • Számítógépedre távolról szeretnél rácsatlakozni SSH, VNC, MS Távoli Asztal használatával. Egyes távelérést biztosító programok (pl.: TeamViewer) nem igényelnek közvetlen kapcsolatot.

Szükséged lehet publikus IP címre, ha:

 • Online játékkal játszol, ahol közvetlen kapcsolat felépítése szükséges az internet felől,
 • Olyan torrent klienst használsz, amelyik nem tud aktív módban feltölteni,
 • VOIP telefon rendszert használsz (nem minden rendszer igényli a publikus címet).

Ha privát IP címre váltasz, győződj meg arról, hogy a váltás után az igénybe vett internetes szolgáltatások megfelelően működnek-e. Amennyiben a privát IP cím miatt bármilyen problémát tapasztalsz, ügyfélkapu rendszerünkön keresztül díjmentesen választhatod a publikus IP cím kiosztását. (Technikai okból a váltás néhány órát vesz igénybe.)

A fentieken túl elérhetőségeinken is állunk rendelkezésedre felmerülő kérdéseiddel kapcsolatban.


Cégünktől igénybe vett internet szolgáltatáshoz jelenleg biztosított publikus, dinamikus IP címet privát IP címre cseréljük.

Érintett csomagok:

 • 2019.06.25-től: Internet NET 20M, Internet NET 20M+, Kombi Duó Alap 20M, Kombi Duó Alap 20M+, Kombi Duó Extra 20M, Kombi Duó Extra 20M NR, Kombi Duó Mini 20M+, Kombi Trió Alap 20M, Kombi Trió Alap 20M+, Kombi Trió Extra 20M, Kombi Trió Extra 20M NR, Kombi Trió Mini 20M+, Kombi Üzleti TEL 20M
 • 2018.10.24-től: Internet NET 10M, Kombi Duó Alap 10M, Kombi Duó Extra 10M, Kombi Duó Mini 10M, Kombi K1, Kombi K2, Kombi Trió Alap 10M, Kombi Trió Extra 10M, Kombi Trió Mini 10M
 • 2018.10.08-tól: Internet NET 15M, Internet NET 16M, Internet NET NR/1 2013, Internet NET NR/2 2013, Kombi Duó Alap 16M, Kombi Duó Extra 10M NR, Kombi Duó Extra 16M, Kombi K3, Kombi K3-ZEG, Kombi K4, Kombi K4-ZEG, Kombi Trió Alap 10M NR, Kombi Trió Alap 16M, Kombi Trió Extra 10M NR, Kombi Trió Extra 16M
 • 2018.09.03-tól: Internet NET 3M, Internet NET 5M, Internet NET 6M, Kombi Duó Alap 5M, Kombi Trió Alap 5M